Sivilce (akne) nedir? Sivilce en çabuk nasıl geçer? Neden sivilce çıkar? Geçmeyen sivilce neden olur? Sivilceli cilde ne iyi gelir? gibi sorularınızı duyar gibiyiz… Ciltler.com ekibi olarak; aklınıza takılan bütün soruları, siz değerli okuyucularımız için cevaplıyoruz!

Sivilce (akne) nedir?

Sivilce (akne) nedir
Sivilce (akne) nedir

Sivilce (akne), genellikle ciltte oluşan küçük iltihaplı lezyonlar olarak tanımlayabiliriz. Daha çok ergenlik döneminde, hormonlardaki değişiklikler nedeniyle ciltte yağ üretimi ile ortaya çıktığı görülmektedir. Sivilceler genellikle yüz, boyun, omuzlar, sırt ve göğüste belirgin olarak kendini gösterir.

Sivilceler görünüm olarak; siyah nokta, beyaz nokta, papül, nodül ve kist gibi farklı tiplerde karşımıza çıkar. Cildinizdeki siyah noktalar, cildin gözeneklerinde birikmiş yağ ve kirin oksitlenmesi sonucu ortaya çıkarken; beyaz noktalar ise gözeneklerin tıkanması sonucu görülen, küçük beyaz lezyonlardır. Bir farklı sivilce tipi olarak karşımıza çıkan papüller ( kırmızı kabarıklıklar papül, iltihaplı kabarıklıklar püstül) cildin iltihaplanması sonucu kızarıklık ve şişlik oluşumu şeklinde görülen küçük kabarık lezyonlardır. Nodüller ve kistler ise daha derin tabakalarda oluşan ve cilt altında büyük, ağrılı iltihaplı lezyonlar olarak tanımlanır.

Neden sivilce çıkar?

Akne, genel olarak karşımıza; yüz, sırt, omuzlar ve göğüs gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu yerlerde ortaya çıkar. Genel olarak ortaya çıkma sebebi değişkenlik göstermekle beraber; genetik faktörler, hormonal değişiklikler, stres, cilt tipi ve yanlış cilt bakımının uygulanması vb. gibi birçok farklı sonuç olduğu görülmektedir.

Ergenlik dönemi sonrası yetişkin bireylerde, sivilce oluşumunun temel nedenleri arasında ise genel olarak; stres ve yanlış cilt bakımının olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle cilt bakımı nasıl olmalı konusu, ihmal edilmemesi gereken, cilt bakımına dair en önemli husustur. Daha önce sizler için paylaşmış olduğumuz, “cilt bakımı nasıl olmalı” konulu yazımızı okumanızı içtenlikle tavsiye ediyoruz.

Sivilce en çabuk nasıl geçer?

Sivilce en çabuk nasıl geçer, sorusunun cevabı; bu sorunla ilgili cilt bakımında sıklıkla kullanılan bir dizi ilaç ve yöntem bulunmaktadır. Bunlar arasında (ciltteki tedaviyi sağlamak için doğrudan sunulan çözümler), oral olarak kullanılan ilaçlar (aknenin altında yatan sorunları tedavi etmek için ağızdan alınan sistemler), antibiyotikler, hormon tedavisi ve izotretinoin (ağır akne vakaları için kullanılan bir ilaç) tedavisi gibi birbirinden farklı bir çok uygulama karşımıza çıkmaktadır. Uygulama yöntemlerine bağlı olarak tedavinin başarısı; cilt tipiniz, aknenin durumu gibi değişkenler sebebiyle kişiden kişiye farklılık gösterir.

  1. Düzenli cilt bakımı: Cildinizi her gün uygun cilt temizleyicileri kullanarak temizlemeniz oldukça önemlidir. Cilt temizliğinizi sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez uygulamasınız.
  2. Yağsız ürünler kullanın: Cilt tipinize bağlı olarak yağlı cilt ürünleri tercih etmeniz yani cildinize uygun olmayan ürünleri tercih etmeniz, sivilce oluşumunu artırır. Akne oluşumunu engellemek için non-komedojenik (gözenekleri tıkamayan) ürünleri tercih ediniz.
  3. Beslenme: Cilt bakımı, sivilce oluşumunu engelle hatta genel vücut sağlığınız için sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, özellikle şekerli ve yağlı yiyeceklerden kaçınmanız çok önemli. Bu konuyu kesinlikle ihmal etmeyiniz. Genel beslenme alışkanlığınız haline getiriniz.
  4. Stres yönetimi: Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan stres, cilt problemlerini oluşturan etmenlerinde malesef başında gelmektedir. Gün içerisinde maruz kaldığımız stresli bir ortam, cildinizin hassas bir yapısı olması sebebiyle sivilce oluşumunu artırmaktadır. Stresle başa çıkmak için yoga, meditasyon gibi rahatlama tekniklerini yanında stres yönetimi konusunda yardım alabilirsiniz.
  5. Dermatologa başvurun: Cilt bakımınızı doğru bir şekilde uyguluyor ve sivilce oluşumunu engelleyemiyorsanız, akneleriniz ciddi bir şekilde artmaya da devam ediyorsa, bir dermatologdan yardım almanız gerekmektedir. Dermatologunuz size uygun tedavi seçenekleri ile durumu kontrol altına alacaktır.
  6. Dokunmayın: Bahsettiğimiz sebepler nedeniyle cildinizde oluşan sivilceleri sıkmak veya yok etmeye çalışmak durumu daha kötü bir hale getirebilir ve enfeksiyon riskini artırabilir. Bu nedenle, sivilceleri kesinlikle sıkmayınız.

Geçmeyen sivilce neden olur?

Cilt sorunları kişisel olup kişilerin cilt tiplerine, genetik yapısına, çevresel ve kişisel faktörlerde göz önüne alındığında, herkes için farklı olabilir. Ayrıca doğal yöntemlerin de akne tedavisine yardımcı olabileceği ve cilt sağlığına fayda sağlayabileceği bilinmelidir. Yukarda bahsetmiş olduğumuz sivilce oluşumunu engellemek için tavsiye edilen uygulamalardan bir sonuç alamadıysanız, lütfen bir dermatoloğa başvurunuz. Geçmeyen sivilceler için bir dermatoloji uzmanı ile konuşulması ve ivedi olarak uygun tedavi planının belirlenmesi oldukça önemlidir.

Sivilceli cilde ne iyi gelir?

Sivilceli cildinize öncelikle cilt yapınıza uygun cilt bakımı teknikleri uygulamanız şart! Günlük cilt bakım temizliğinizi aksatmamanız oldukça önemli. Daha sonra sizler için hazırlamış olduğumuz Sivilce izleri nasıl geçer? başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazımızda; ayrıntılı olarak, evde yapabileceğiniz doğal maskeleri gönül rahatlığı ile uygulayabilirsiniz.

EDİTÖR NOTU: Sizler için hazırlamış olduğumuz yazımızla ilgili, soru ve görüşlerinizi bizlere Soru-sor linkini kullanarak iletebilirsiniz. Ciltler.com ekibi olarak sizlere en doğru ve en faydalı kullanıcı deneyimlerini iletmeye çalışmaya devam edeceğiz.