Ciltte mantar hastalığı nedir? Mantar hastalığının sebebi nedir? Mantar hastalığı nasıl geçer? Mantar hastalığına ne iyi gelir? gibi merak edilen sorularınızı; Ciltler.com olarak, sizler için cevaplıyoruz…

Ciltte mantar hastalığı nedir?

Ciltte mantar hastalığı, cildin mantar enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Mantarlar genellikle nemli ve sıcak ortamlarda gelişmekte ve cildin nemli bölgelerinde yayılmaktadır. Ciltte mantar enfeksiyon belirtileri genel olarak; kaşıntı, kızarıklık, pul pul dökülme, kabarcıklar veya çatlaklar şeklinde görülür. En fazla görülen cilt mantar enfeksiyonları arasında sırasıyla; atlet ayak (tinea pedis), kasık mantarı (tinea cruris), vücut mantarı (tinea corporis) ve mantar tırnak enfeksiyonları (onychomycosis) bulunmaktadır.

Ciltte mantar enfeksiyonları genel olarak tedavi edilebilir hastalıklardır. Tedavi yöntemi olarak topikal antifungal kremler veya şampuanlar kullanılarak, mantarların son bulduğu gözlemlenir. Ancak bazı durumlarda oral antifungal ilaç kullanımı gerekmektedir. Bu hastalık enfeksiyonları genellikle bulaşıcı olduğundan, enfeksiyonun yayılmasını önlemek oldukça önemli olup hijyen kurallarına dikkat etmek gereklidir. Hastalık belirtileri görüldüğünde öncelikli olarak, bir dermatologa danışmanızı ve uygun tedaviyi başlatmanını tavsiye ediyoruz.

Mantar hastalığının sebebi nedir?

Hastalıkla ilgili hepimizin genel olarak merak ettiği soruların başında, mantar hastalıklarının sebepleri gelmektedir. Bu hastalık türü, genellikle mantarın çevresel koşullar altında aşırı büyümesi ve çoğalması sonucu ortaya çıkmaktadır. Mantarlar genellikle nemli ve sıcak ortamlarda geliştiği görülmektedir. Bu hastalığa sebep olan mantar türleri, genellikle insan vücuduna temas yoluyla bulaşarak ortaya çıkmaktadır. Daha açık anlatmak gerekirse; bu hastalık sporlarını soluyarak, cilt temasıyla veya enfekte olmuş gıdaları tüketerek bulaşabilmektedir.

Bu hastalığa yatkın kişiler, genel hastalık geçişlerinde de görüldüğü üzere çoğunlukla bağışıklık sistemi zayıf olanlar, diyabet hastaları, hamile kadınlar veya uzun süre antibiyotik kullanan kişiler olabilmektedir. Mantar hastalıklarının tedavisi, antimikotik ilaçlarla yapılır ve hastalığın ciddiyetine göre tedavi yöntemi değişebilmektedir. Eğer daha spesifik bir mantar hastalığı hakkında bilgi istiyorsanız, lütfen bize ayrıntılı bir şekilde sorararak belirtebilirsiniz.

Mantar hastalığı nasıl geçer?

Mantar hastalıkları, sıkça görülen; cilt, tırnak veya ayak mantarları olarak bilinen enfeksiyonlardır. Mantar hastalıklarının tedavisi bir uzmanın tedavi yöntemi belirlemesi yolu ile genellikle ilaçlarla yapılır. Sizler için hazırlamış olduğumuz, mantar hastalığının geçmesine yardımcı olabilecek 5 etkili tedavi yöntemi ise şunlardır:

  1. Öncelikle mantar enfeksiyonunun türüne bağlı olarak doktorunuzun reçete ettiği antifungal kremler veya ilaçları enfeksiyon son buluna kadar kullanmaya özen gösterin. Bu ilaçlar enfeksiyonun yayılmasını durduracak ve iyileşmeyi hızlandıracaktır.
  2. Mantar enfeksiyonunun olduğu bölgeyi düzenli olarak temizlemeniz oldukça önemki ve kurulamayı unutmayınız. Mantar enfeksiyonları genellikle nemli ortamlarda yayıldığını unutmayınız! İşte bu yüzden enfekte bölgenin kuru tutulması şart.
  3. Mantar enfeksiyonunun bulunduğu eşyaları, ayağınızda bulunan enfeksiyon için özellikle ayakkabılarınızı, düzenli olarak dezenfekte ediniz. Ayak mantarlarınız için ayakkabılarınızı düzenlik olarak değiştirmeniz, sürekli kullanmamanız daha sağlıklı olacaktır. Mantar enfeksiyonlarının ortaya çıkmaması ve tekrarlamasını önlemek için bu adım önemlidir.
  4. Çok sık görülen ayak mantarları için pamuklu çorap ve nefes alabilen ayakkabılar giymeye özen gösteriniz. Ayak mantarı enfeksiyonları yayılmasını önlemek için ayaklarınızın havalandırılmasını sağlayınız.
  5. Tüm hastalıklarda olduğu gibi mantar enfeksiyonlarını da engellemek için beslenmenize dikkat edin ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için sağlıklı besinler tüketmeye özen gösteriniz. Bağışıklık sisteminizin güçlü olması, bütün hastalık türlerinde olduğu gibi mantar enfeksiyonlarıyla başa çıkmak için de önemlidir.

Bunlara rağmen eğer mantar enfeksiyonunuz şiddetli veya tekrarlayan bir durumdaysa, mutlaka bir doktora başvurunuz. Doktorunuz daha etkili tedavi yöntemleri önerebilir ve enfeksiyonun etkili bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olacaktır.

Mantar hastalığına ne iyi gelir?

Mantar hastalığına karşı evde yapabileceğiniz doğal yöntemler veya ev ilaçları ile de tedavi yöntemleri bulunmaktadır. İşte mantar hastalığınıza iyi gelebilecek 5 doğal etkili yöntem şunlardır:

  1. Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağı, mantar hastalığına karşı doğal bir ilaç olarak bilinmektedir. Mantar enfeksiyonu olan bölgeye direkt olarak uygulabilirsiniz.
  2. Sarımsak: Sarımsak, doğal antibakteriyel ve antifungal özellikleri bulunmaktadır. Mantar enfeksiyonlu bölgeye sarımsak ezilerek az miktarda uygulayabilirsiniz. Mantarınızın iyileşmesine yardımcı olacaktır.
  3. Elma Sirkesi: Araştırmalara göre elma sirkesinin de mantar enfeksiyonlarına karşı etkili olduğu görülmüştür. Sirke suyunu, suyla seyreltilerek mantar enfeksiyonlu bölgeye uygulayabilirsiniz.
  4. Yoğurt: Yoğurt, içerisindeki probiyotik özellikleri sayesinde mantar enfeksiyonlarına etki olmaktadır. Mantar enfeksiyonlu bölgeye uygulayabilirsiniz.
  5. Zeytinyağı: Zeytinyağı da mantar enfeksiyonlarına karşı evde uygulayabileceğinz doğal etkili bir yöntemdir. Hastalıklı bölgeye uyguyabilirsiniz.

EDİTÖR NOTU: Mantar hastalığı konulu yazımızla ilgili sorularınızı, Soru-sor linkini kullanarak sorabilirsiniz. Ciltler.com olarak 24 saat içerisinde cevaplandıracağız.