Cilt deri kanseri nedir? Cilt deri kanseri belirtileri nelerdir? Cilt kanseri tehlikeli mi? Cilt kanseri tedavi edilir mi? gibi sorularınızı Ciltler.com ekibi olarak yanıtlıyoruz! Bu kanser türü, aksi düşünülse de yaygın bir kanser olarak görülmektedir. İstatistiklere göre, neredeyse her beş kişiden birinin hayatı boyunca bir kez, farklı türlerdeki cilt kanserlerinden birine yakalandığı ispatlanmıştır.
Bu yazımızda, cilt kanserine dair; en çok merak ettiğiniz soruları cevaplayacağız! Lütfen, dikkatle okumanızı tavsiye etmekteyiz. Cilt (deri) kanseri nedir? Cilt kanseri ilk nerede olur? Cilt kanserinin ilk belirtileri nelerdir? Cilt kanseri tehlikeli midir? Cilt kanseri tedavi edilebilir mi? sorularının işte cevabı!
Cilt (deri) kanseri nedir?
Cilt (deri) kanseri diğer adıyla “Melanoma” deriye rengini veren melanin renk pigmentlerini, melanosit denilen cilt hücreleri tarafından üretilmesiyle oluşur. Bu hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünür ve bu şekilde çağalması sonucunda cilt kanseri diye adlandırdılan malanom/melanoma meydana gelir.
Melanomlara diğer cilt kanserleri türlerine göre daha az sıklıkta rastlanır fakat cilt kanserine bağlı ölümlerin neredeyse %75’i bu nedenle gelişir. Bu hücrelerde, çok hızlı bir şekilde büyüme ve sistematik bir şekilde yayılma gözlemlenir. Bütün kanser türlerinde olduğu gibi bu kanser türünde de tedavi için erkan tanı, hayati derecede önemlidir. Bu nedenle, ciltte meydana gelen kanser belirtilerinin doğru teşhis konularak fark edilmesi ve doğru olarak değerlendirilmesi hususunda gerekli kontrollerin uzman doktorlar aracılığıyla yaptırılması zorunlu bir gerekliliktir.
Melanom nedir?
Melanom cilt kanserlerinin en nadir görülen ve en tehlikeli türü olarak bilinir. Cilde rengini veren melanosit hücrelerinin zamanla, kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkmaktadır. Melanom genetik yatkınlık, UV ışınlarının zararlı etkilerine maruz kalma gibi sebepler; bu hastalığın önemli nedenlerindendir. Bu hastalığın erken tanı koyulmaksızın, gerekli değerlendirmeler yapılmaması sonucunda, kısa zaman içerisinde vücuda dağılarak kanser hücretleri hızla yayılmaktadır. Bu kanser hücreleri vücutta herhangi bir yerde siyah,mavi, mor, kahverengi renginde lekeler şeklinde görülebilmektedir.
Cilt kanseri ilk nerede olur?
Cilt kanserleri de diğer kanser türleri gibi, sağlıklı genlerin mutasyona uğrayarak ya da kontrolsüz bir şekilde çoğalmasını engelleyen genlerin; fonksiyonlarında meydana gelen bozukluklara bağlı olarak görülmektedir. Bu kanser türünde, melanom %10 oranında ailesel geçiş gösterdiğinden de anlaşılacağı gibi genetik yatkınlık oldukça önemli bir nedendir.
Bunların yanı sıra; cilt tiği, ciltte bulunan benler, ultraviyole ışınların zararlı etkileri de melanom oluşması riskini etkileyen diğer önemli faktörlerdir.
Cilt kanseri genel olarak; yüz, saç derisi, eller ve boyun bölgesinde görülmektedir. Yine önemli bir kısmı cilt kanserinin, vücutta bulunan benlerde ortaya çıktığı saptanmıştır.
Cilt kanserinin ilk belirtileri nelerdir?
Cilt (deri) kanserinin belirtileri bazen gözle görülebilir bir şekilde örneğin; bir ben üzerinde gelişebileceği gibi; bazen de ciltte hiçbir belirti göstermeksizin normal deri üzerinde ortaya çıktığı görülebilmektedir. Bu nedenle, son derece hayati öneme sahip bu kanser türünde erken tanı koyulabilmesi için öncelikle bireylerin vücutlarında ki değişimleri iyi bir şekilde gözlemlemesi şarttır. Maalesef ciltte mevcut benler ile melanom benleri karıştırmak mümkün olabilmektedir. Şimdi sizler için aşağıda cilt kanserinin belirtilerini 4 (dört) ana başlıkta nelerdir sıraladık;
- Vucutta mevcut benlerdeki form ve renk değişimleri,
- Benlerin üzerinde şişlik ve benzeri kabartıların oluşması,
- Deride soyulma başlaması,
- Deride kanama meydana gelmesi.
Ayrıca belirtilen nedenler dışında beninizde; kaşıntı, hassasiyet ve ağrı gibi değişimlerde meydana gelebilmektedir. Bu tür değişikliklerin farkedilmesi durumunda, benin yakından izlenmesi amacıyla doktorunuza (dematolog) görünmenizi tavsiye ediyoruz. Benlerin izlenmesi hususunda, farklılaşmanın kolay bir şekilde tespit edilmesi amacıyla sıklıkla ABCDE kuralı verilen bir metot kullanılmaktadır. Buna göre sizlerde, aşağıda bahsedilen değişiklikler görüyorsanız hemen doktorunuza başvurunuz!
- A (Asimetri)
Benin genel görünüş itibariyle bir yarısı, diğer yarısına benzemiyorsa, (renk ve şekil olarak)
- B (Border/Sınır)
Benin genel kaba görüntüsü/sınırları düzensiz ise, (girintili, çıkıntılı şeklinde düşünebilirsiniz)
- C (Color/Renk)
Benin rengi tek bir renk şeklinde (homojen) değilse yani bir çok renk bir arada görünümü varsa örneğin; kırmızı, siyah, kahverengi gibi renklerin 2 si bir ben üzerinde alacalı bir görünüm varsa,
- D (Diameter/Çap)
Vucutta bulunan benin çapı, 9-6 mm’den büyükse,
- E (Evolution/Değişim)
Benin genel görüntüsünün renk, boyut, yükseklik gibi özelliklerinde son günlerde bir değişiklik olduğunu fark ettiyseniz;
hemen doktorunuza başvurmanızı tavsiye etmekteyiz.
Cilt kanseri tehlikeli mi?
Cilt kanserlerinde ölüm riski, kanser türüne bağlı olarak değişmekle birlikte; ölüm ve rastlanma oranları anlamında da cilt kanseri türleri birbirlerinden farklı risk değerlendirmeleri mevcuttur.
Melanom, diğer cilt kanseri türlerine göre nispeten erken ve agresif bir şekilde metastaz etkisi gösterdiğinden dolayı, vücudun diğer bölgelerine hızlıca yayılan oldukça agresif bir kanser türüdür. Bu kanser türü, erken tanı koyulmaz ve tedavi edilmezse ölümcül olabilmektedir.
Cilt kanseri tedavi edilebilir mi?
Cilt kanseri tedavi edilir mi sorusuna, cilt kanseri tedavisi için en temel yöntem cerrahi operasyondur diyebiliriz. Bu tedavi yönteminin yanı sıra uygulanabilecek; kemoterapi, radyoterapi ve immunoterapi yöntemleri de tercih edilmektedir. Bu yöntemler kanser evresine, tümörlü dokunun özelliklerine ve hastanın taşıdığı risk unsurlarına bağlı olarak değerlendirilmektedir. Tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi için belirlenen evreler aşağıda belirtilmiştir.
- Evre 0 durumu;
Bu evrede cilt kanserleri için uygulanabilecek tek yöntem tümörlü dokunun (lezyonun) cerrahi operasyonla alınmasıdır. Bu operasyonda hastaya lokal anestezi uygunalarak tümörlü doku etrafından ve altından ½ cm genişliğinde çıkartılarak alınır.
- Evre I-II durumu;
Bu evrede melanomda kanser lenf bezlerine yayılım gösterdiği durumdur. Cerrahi operasyonla tümörlü melanom dokusu tamamen alınır ve yayılım göstermediğinden emin olmak için lenf bezlerinden biyopsi yapılır.
- Evre III durumu;
Cilt kanseri lenf bezlerine yayılım göstermiş ve ileri derece olarak adlandırılan kanser çeşidi olarak sınıflandırılır. Bu durumda tedavi için hem kanserli cilt dokusunun hem de lenf bezlerinin cerrahi operasyonla tamamen alınması gerekir.
Daha önce Ciltler.com ekibi olarak paylaşmış olduğumuz Cilt kanseri tedavisi yöntemi onaylandı! başlıklı yazımıza da bir bakmanızı tavsiye ediyoruz.
EDİTÖR NOTU: Makalemiz ile ilglili detaylı sorularınız için Soru-sor linkini kullanabilir veya makalemiz altında bulunan “yorum yaz” seçeneğini kullanarak bizlere ulaşabilirsiniz. Ciltler.com ekibi ve kullanıcı deneyimlerimiz ile sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacağız.
Yorum yapın